Wat is bindweefsel en waar zit het?
Bindweefsel bevindt zich overal in jouw lichaam, onder de huid, rondom spieren en pezen, rondom botten en tussen organen. Naast deze verbindende functie geeft het steun, zorgt het voor afweer, transport van afvalstoffen en voeding van cellen.

Hoe ontstaan bindweefselklachten?
Door een blessure, teveel bewegen, niet juist bewegen, een operatie, etc. kan er schade ontstaan in het bindweefsel. Ook kan aanhoudende stress een belangrijke oorzaak zijn. Na 7 tot 10 dagen kan jouw bindweefsel al veranderen: als er meer spanning komt, zal de doorbloeding minder worden… dat zorgt voor minder zuurstof, minder vocht, verzuring…. jouw bindweefsel “verkleeft”… je kunt pijn krijgen en jouw spieren kunnen minder soepel bewegen.

Hoe gaat bindweefselmassage in zijn werk?
Na het intakegesprek volgt een kort fysiek onderzoek, om te bepalen op welk gebied het accent van de behandeling komt liggen. De massage zorgt voor een betere doorbloeding; je kunt weer soepeler bewegen. Bindweefsel ontspant en wordt blij van verschillende prikkels, die zowel mild als stevig kunnen zijn. Ik gebruik bindweefselmassage als onderdeel van mijn behandeling en ik pas de technieken aan jouw persoonlijke behoefte aan. 

Praktijkvoorbeeld
Ter illustratie een voorbeeld uit mijn sportmassagepraktijk: vriendin N. heeft een burnout, en als gevolg daarvan vaak hoofdpijn en pijn in haar nek- en schouderregio. Ze slaapt slecht, heeft weinig energie en daardoor minder zin om te sporten of wandelen. Ze wil graag een ontspannende sportmassage, met als doel de hoofdpijn te verminderen en nek-/schouderregio te ontspannen. Ik start – naast massage met olie – met milde bindweefseltechnieken die ontzettend pijnlijk zijn voor haar. Ook wil ze graag met massagecups behandeld worden, ook heel pijnlijk. Gelukkig staat ze zeer positief tegenover de (uitwerking van de) massages. Na een jaar – met iedere 6 weken een behandeling – gaat het goed met N.; ze heeft weer energie, slaapt beter en ervaart minder stress. De massages hebben haar geholpen in haar herstel.

Voor Nancy is de bindweefselmassage, zowel milde als intensieve technieken, niet meer pijnlijk… ze vindt nu ook het cuppen “heerlijk ontspannend”. Een mooi praktijkvoorbeeld hoe belangrijk stress is op jouw herstel en op jouw bindweefsel(ont)spanning.

Haar review: Ik raad iedereen aan die “vast” zit een massage te nemen bij Sonja. Je komt er helemaal van bij. Ze gaat heel deskundig te werk op een hele rustige en relaxte wijze. Een weldaad voor je lijf!