Wat is artrose eigenlijk en wat zijn de gevolgen?

Artrose is een reumatische aandoening, net als ontstekingsreuma en weke-delen-reuma. Het is een aandoening aan het gewricht, dus géén slijtage: de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht neemt af en de structuur van het bot kan veranderen. 

Gevolgen van artrose kunnen zich in diverse gradaties voordoen; van lichte bewegingsbeperking door verandering van het kraakbeen, tot botwoekering en grote beperking in de laatste fase.

Uit onderzoek bij mensen met artrose in de knie, is gebleken dat massage op basis van de Zweedse techniek veilig en effectief is; de effecten ervan kunnen wekenlang aanhouden. Massage kan diverse symptomen van artrose verminderen: verbetering van beweeglijkheid, betere doorbloeding, vermindering van pijn en verlaging van spierspanning rondom het gewricht.

Ik kan als masseur niet de artrose zelf behandelen, wel kan ik de omstandigheden verbeteren. De doelstellingen zijn: afname van spierspanning, pijnvermindering, verbetering van de doorbloeding en de beweeglijkheid. Naast de massage met Zweedse techniek, besteed ik aandacht aan behandeling van het bindweefsel, de fascia genoemd. Ook bewegen (mobilisatie) van het aangedane gewricht is een techniek die ik bij een artrosecliënt kan inzetten.

Verschillen tussen normale massage en massage bij artrose

Een artrosemassage wordt rustig opgebouwd, altijd in goed overleg met de cliënt. Als voorbeeld hieronder de massagetechnieken die ik bij een massage rond het kniegewricht gebruik.

Fascia
De fascia – het bindweefsel dat spieren, gewrichten, botten en organen omhult – van het bovenbeen en rond de knie behandel ik eerst met massagewax. Deze wax geeft een goede grip; hierdoor is het mogelijk om met controle druk op het bindweefsel te geven en het zo los te maken.

Massage met olie
De oliemassage wordt zowel met het been gestrekt als in gebogen stand uitgevoerd. Extra aandacht besteed ik aan het gebied rondom de knie, het kapsel.

Mobilisaties
Mobilisaties van de knie hebben tot gevolg dat de gewrichtssmeer (de synovia) door het hele gewricht wordt verspreid. Ik geef beweging aan zowel de knieschijf als het kniegewricht, in de richting van de eindstand (en zeker niet tot aan de eindstand).

Extra aandacht voor het kapsel
Door het kapsel soepel te maken en diverse prikkels van buitenaf te geven, met bindweefsel-, massage- en mobilisatietechnieken, wordt er binnenin gezorgd voor jouw kraakbeen: de binnenlaag van het kapsel maakt namelijk de gewrichtssmeer aan. Dit zorgt naast de smering in het gewricht ook voor voedingsstoffen die het kraakbeen nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Etherische olie

In een recent onderzoek (2016) in Iran door het Health Qualitative Research Center van de Birjand University in Iran is gekeken naar de effecten van aromatherapie met essentiële lavendelolie op artrose. De resultaten toonden aan dat deze olie pijnverlagend werkt. Ik werk uitsluitend met natuurlijke massageolie en -wax en met 100% pure etherische oliën tijdens mijn behandelingen. Naast lavendelolie zijn meerdere etherische oliën geschikt om artrosecliënten te behandelen; bijvoorbeeld met een verzachtende blend met acht essentiële oliën die een kalmerende werking hebben, een mengsel met onder andere wintergroen, kamfer, pepermunt en ylang ylang.  

Bronnen: