Het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) is de medische benaming voor pijnklachten bij de knieschijf. Een (sport)arts kan deze diagnose bij jou vaststellen door andere ziekten of afwijkingen uit te sluiten. 

Massage ter ondersteuning van de PFPS-behandeling

Doelen van de therapeutische massagebehandeling zijn:

het verminderen van pijn;
het verlagen van de spierspanning;  
het verhogen van de beweeglijkheid. 

Therapeutische massagebehandeling kan bestaan uit:

Mobilisatie knie:
Dit heeft tot gevolg dat het gewrichtssmeer (de synovia) door het hele kniegewricht wordt verspreid; het vormt een laagje over het kraakbeen, zodat het soepel kan bewegen en het kraakbeen wordt door het gewrichtssmeer gevoed.

Massage met wax:
Wax geeft een goede grip om het bindweefsel rondom de spieren en gewrichten te behandelen; hiermee kan ik met controle druk op het bindweefsel geven om het zo los te maken.

Massage met olie:
De spieren rondom de knie (bovenbeen, onderbeen) worden gemasseerd, met extra aandacht voor het kapsel rondom de knie.

 

Herstel

Het is belangrijk om eerst de oorzaak van jouw klachten te achterhalen, onder behandeling van jouw fysiotherapeut/arts. Je krijgt een oefenprogramma specifiek op jou gericht om de klachten te verminderen. Ook de balans tussen ‘belasting en belastbaarheid’ is hierbij belangrijk: het is handig om niet te veel en niet te weinig te bewegen, om hierin een balans te vinden.

Praktijkvoorbeeld

Ter illustratie een voorbeeld uit mijn sportmassagepraktijk:

P. heeft de diagnose Patellofemoraal Pijnsyndroom, en is door meerdere fysiotherapeuten gezien. Omdat P. in het begin door de pijn weinig heeft bewogen, hebben haar beenspieren een flinke downgrade gehad. Ze is nu aan het aansterken met een online fysiotherapeutisch programma waar ze zeer tevreden mee is, en gaat met kleine stapjes vooruit. Bij dit onlineprogramma specifiek voor knieklachten, wordt zowel aan de lichamelijke kant aandacht besteed (welke oefeningen, etc.) als ook aan de mindset (hoe ga ik met pijn om, hoe zie ik mijn vooruitgang, etc.).

Ze komt wekelijks voor een therapeutische massagebehandeling; voor zowel haar geblesseerde knie en been als haar – veel belaste – gezonde knie en been. Na een aantal weken blijkt haar vooruitgang uit het aantal meters dat ze nu meer kan lopen, ze komt soepeler de trap op en af (mijn praktijk is op de eerste verdieping), en ze kan een steviger behandeling aan.