Lage rugpijn

Heb jij lage rugpijn en weet je eigenlijk niet hoe dat komt (en hoe je ervan afkomt??). Je bent zeker niet de enige!
Bij slechts 10% van de mensen met lage rugpijn, heeft de pijn een specifieke, medische oorzaak; zoals osteoporose, hernia, een breuk etc.

De grootste groep heeft dus lage rugpijn zonder dat ze precies weten waar het door komt. Het kan plotseling ontstaan of er geleidelijk ingeslopen zijn. Deze lage rugpijn heeft meerdere (niet-medische) oorzaken, denk bijvoorbeeld aan te weinig of juist veel te veel beweging, stress, niet in balans zijn, roken, veel in dezelfde houding blijven, etc.

Tips om de pijn te verminderen

Als je acute pijn hebt, je bent door je rug heengegaan, is het goed om toch in beweging te blijven als dat lukt. Door te wandelen verminder je de spierspanning in je rug en dat vermindert de pijn.

Wandelen

Naast verminderen van spierspanning, versterk je door regelmatig wandelen jouw spieren en botten en ook je hoofd raakt er ontspannen van. Tijdens het wandelen kun je creatiever nadenken, worden jouw hersenen gestimuleerd, en het wandelen – helemaal in de natuur – kan zeker ook helpen stress te verminderen.

Versterken

Welke leeftijd je ook hebt, het is altijd goed om spierversterkende oefeningen te doen. Je lichaam blijft in balans door jouw diverse spiergroepen te oefenen; als je o.a. jouw core (zowel je buik- als je rugspieren) traint is de kans op rugklachten minder. Natuurlijk kun je denken aan sportschooltrainingen, maar ook Pilates of yoga helpen rugklachten te voorkomen! 

Houding

“De beste houding is jouw volgende houding” oftewel: blijf in beweging. Als je veel computerwerk doet, is het handig om houdingen af te wisselen. Pak je muis eens in je andere hand, ga even staand werken, haal lekker vaak iets drinken, helpt allemaal.

Balans

Het is belangrijk voor lijf en geest om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Hoe fijn is het om een uur alleen voor jou te plannen, denk aan een sport- of ontspanningsmassage bij CoRe Sportmassage

Sporttherapie bij lage rugpijn

Wat kun je verwachten als je bij CoRe Sportmassage een sporttherapie-afspraak maakt voor jouw rugklachten?

 • Start met een intakegesprek over jou en jouw klachten. Ook jouw gezondheid komt aan bod om te bespreken
 • Kijken en testen; tijdens enkele tests kijk ik waar het accent van de behandeling moet komen liggen
 • Mogelijke technieken bij de behandeling zijn:
  • Bindweefselmassage
  • Mobilisatie (bewegen) van wervelkolom en bekkengordel
  • Massagetechnieken met olie
  • Gebruik van massagecups

De diverse technieken gebruik ik daar waar jij het op dat moment nodig hebt; iedere massage is weer anders.