Voldoende bewegen is belangrijk, maar wat houdt ‘goed bewegen’ eigenlijk in?

Naast wandelen of fietsen, is het handig om ook spierversterkende oefeningen te doen. Je hoeft geen uren in de sportschool hangen… Je kunt ook kiezen voor Pilates, yoga of zwemmen. Belangrijk bij ‘goed bewegen’ is dat je jouw zes grote spiergroepen in beweging brengt: buik, rug, schouders, armen, benen en borst.

Vanaf een leeftijd van ongeveer 40 jaar is het ook verstandig om botversterkende oefeningen te doen; traplopen, rennen, (touwtje) springen. Zolang je jouw eigen gewicht draagt en opvangt, is het een geschikte beweging.

Met plezier
Zoek iets wat bij jou past; vind je het fijn om buiten te bewegen of liever binnen? Doe je liever iets alleen of in een groep? Online of live?

  • Begin klein; met een keer per week, voor een kortere tijd
  • De kans op blessures blijft op die manier klein
  • Wees trots op jezelf en geniet!

Ontspan
Bewegen ontspant, ook al voelt het soms niet logisch. Als je moe bent, slecht hebt geslapen of hard hebt gewerkt, is het juist fijn om te bewegen. Helemaal in de buitenlucht, zelfs als het koud is of regent… En reserveer na jouw activiteit lekker een sportmassage! Dat heb je echt verdiend.

Ervaring
L. heeft mijn raad ter harte genomen: op iedere leeftijd zijn bewegen én spierversterkende oefeningen heel belangrijk.
Op de een of andere manier is nu het kwartje gevallen. Ik houd me ineens aan allerlei zaken die goed zijn voor mijn gestel, zoals de avondwandeling, yoga. Lees ook artikelen over spierafbraak die normaal is voor mijn leeftijd. De bal ligt dus nu ontegenzeggelijk bij mij…”

En enkele weken later… “Ik had beloofd om iets van me te laten horen. Bij deze dan. Het gaat goed met me. Van een slijmbeursontsteking is al helemaal geen sprake meer. Ik doe ook regelmatig oefeningen, vooral om de spieren in mijn benen en knieën aan het werk te zetten. Je hebt me echt over een drempel geholpen waardoor ik beter dan voorheen weet wat me te doen staat.”