Fibromyalgie wordt – medisch gezien – ingedeeld bij de reumatische aandoeningen. Het wordt ook wel weke-delen-reuma genoemd; pijn in bindweefsel en spieren. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen 35 en 60 jaar. 

Symptomen
De meest voorkomende symptomen zijn pijn, vermoeidheid, stijfheid, slaapproblemen en concentratiestoornissen. Niet iedereen heeft dezelfde symptomen of klachten, en de klachten kunnen ook per dag verschillen.

Toename van pijn kan o.a. door te veel activiteit, vermoeidheid, stress, of vochtig/koud weer. Afname van pijn kan o.a. door warm/droog weer, bij beweging, ontspanning of massage.

Disbalans
Uit onderzoek blijkt dat het stress-systeem van iemand met fibromyalgie is ontregeld. Dit systeem wordt geregeld door de hypothalamus (centraal in de hersenen), de hypofyse (stuurt veel hormoonklieren aan) en de bijnierschors (produceert o.a. het hormoon cortisol).

Er kunnen verstoringen ontstaan in energiebalans, immuunsysteem, slapen, herstellen en (pijn)prikkelverwerking. Gevolgen daarvan: energietekort, slecht slapen, vaker ziek, concentratieproblemen, chronische vermoeidheid. Pijnprikkels komen vele malen harder binnen (“sensitisatie”), waardoor er bijna niets nodig is om pijn (of andere prikkels) te ervaren.

Massage bij fibromyalgie; het behandeldoel
Het behandeldoel van mijn massage bij iemand met fibromyalgie is om alle regelmechanismen in jouw lichaam weer beter op elkaar te laten afstemmen. Daardoor neemt de doorbloeding in jouw spieren toe, waardoor minder pijn, minder kramp en beter bewegen. Je gaat beter slapen, je ervaart meer rust.

Het is belangrijk om te beseffen dat het tijd nodig heeft voordat massages effect hebben. Dit betekent dat je bij de start van het behandeltraject vaker (wekelijks of twee-wekelijks) komt, en daarna kunt afbouwen naar een tussentijd die jij prettig vindt.

Waar bestaat de massage uit
Allereerst een warme kamer en warme massagetafel; qua ligcomfort helemaal op jou afgesteld. Ik masseer jouw bovenrug en onderrug met verschillende technieken; bindweefsel, massage met wax en daarna met massage-olie. Anders dan bij een sportmassage richt ik mij op ‘tenderpoints’; pijnpunten die bij fibromyalgiepatiënten heel pijnlijk zijn. In goed overleg bepalen we samen de diepte van de massage.

https://nos.nl/artikel/2513357-gezondheidsraad-fibromyalgie-geeft-chronische-pijn-en-verdient-erkenning

Mijn opleiding heb ik gevolgd bij MYOS Opleidingen – Fibromyalgie/CVS massage en therapie.